Kuřecí karí rizoto
Pro 10 lidí (nebo pro 5 – oběd a večeře J)
¾ kg suché rýže (doporučuji Lagris Parboiled – jinou už nekupuji)
1 střední cibule
1 menší pórek
2 kuřecí čtvrtky
1PL Karí koření
3 středně silné mrkve
400g sterilovaného hrášku
300g cihly
olivový olej
Naučila jsem se používat hodně papiňák. Nejen že šetří čas a energii, ale jídlo je v něm i zdravější. Takže v papiňáku uvařím 2 kuřecí čtvrtky… cca 20 minut od „chytnutí“.
Na olivovém oleji zpěním cibuli a pórek a nakonec přidám asi polévkvou lžíci karí, ještě krátce osmahnu a vsypu do připravené propláchnuté rýže. Osolím ji, popř. okořením Vegetkou a uvařím.
Mezitím udusím mírně osolenou mrkev nakrájenou na kostičky a oberu maso z kuřete.
Do uvařené rýže vsypu mrkev, sterilovaný hrášek a maso, řádně promíchám a dochutím solí. Přendám směs do pekáče, uhladím povrch a zakápnu smetanou (ne moc).
Zapékám ¾ hod. na 180˚C.
Hotové rizoto na talíři posypu nastrouhaným sýrem. Podávám s kyselou okurkou nebo zeleným salátem se sladkokyselým nálevem.
Dobrou chuť.