Květákový salát Jajda
vymyšleno 22.4.2007
pro 1 osobu:
1/4 vařeného květáku
2 vařená vejce
1 jogurt bifidus activ
1 50g tavený sýr (třeba Apetito s bylinkami)
cibule nebo pórek
sůl, petrželka nebo nějaké koření
lžíce krupicového cukru, pokud možno přírodního
malá lžička plnotučné hořčice
Do vody ke květáku vložím cibuli a česnek, popř. nějaké polévkové koření (Podravka, Maggi Harmónie…) a vodu po uvaření sliji a vypiji (je výtečná!!... zejména pokud držím nějakou dietu a čaje už mi lezou krkem J) nebo ji použiji jako základ na polévku.
Zeleninka: cibuli nebo pórek nebo obojí nakrájím na čtvrt kolečka a buď je použiji syrové nebo je krátce osmahnu – pokud dávám osmahnout, přidám strouhaný muškátový oříšek a na závěr sýr, aby se hezky roztál a pomohl pak s dochucením. Pokud používám zeleninku syrovou, pak dávám sýr rozehřát do vodní lázně hned na počátku přípravy salátu, protože to trvá dost dlouho než povolí.
Květák i vejce rozkrájím do misky, přidám zeleninku. Jogurt smíchám s lžící cukru a květák jím opatrně zaliji a dochutím opět Podravkou, hořčicí, solí, atd…
• Hodí se jako samostatné jídlo při dietě nebo s pečivem na sváču nebo i pro zpestření jako příloha k masu.
• Pokud to hodláte jíst v rámci diety jako jediné jídlo dne, pak doporučuji alespoň přikrájet půl rajčátka na talíř, okurku nebo papriku, ať je to pestrobarevné… protože barvy léčí ;-)
Dobrou chuť.