Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slaný koláč

7. 4. 2008

Slaný koláč je velice příjemná záležitost, bezva volba pro sytou studenou svačinku na výlet nebo rychlou teplou večeři. Dají se díky němu zlikvidovat z lednice zbytky zásob, které už bychom jinak nezpracovali. Kdo má rád zeleninu, vyhne se uzeninám a naopak, klidně se ale snese uzené a mrkev, záleží na každém, kdo se odhodlá k tomu koláč vyzkoušet, jaké chutě ho právě popadnou.

 

Takže jak na to. V jednom rendlíku dám rozpustit máslo, které pak přijde do těsta a v druhém rendlíku, větším, chystám následující. Na troše olivového oleje osmahnu na kostičky pokrájenou cibuli a pórek a po chvíli přidám také na kostičky pokrájené uzené, klobásu nebo salám, pokud nemám, tak na to vrznu mraženou směs hrách/mrkev/kukuřice, nechám podusit a nechám chladnout na pokojovou teplotu. Kdo nemá čas a opravdu kvaltuje, vykašle se na cibulku a ingredience jen pokrájí a tepelně neupravuje. Další možnou variantou jsou také vařené vejce + sýr… opravdu záleží jen na tom, co má kdo rád.

 

Připravené směsi by mělo být tak 200 – 250g.

 

Takže… směs i rozpuštěné máslo nám chladne… roztopíme troubu na 170°C a připravíme si těsto. Zase záleží na tom, co kdo má rád, buď kvasnice nebo prášek do pečiva, rychlost přípravy je zde stejná.

 

Kynuté těsto:

 

400g            polohrubé mouky

300ml           mléka

4                 žloutky

½                kostky droždí (cca 20g)

100g            másla, které jsme už zatím rozpustili

 

Kvasnice nechám ve vlažném oslazeném mléce s trochou mouky vzkypět, přiliji k němu zbylé mléko, žloutky a chladné rozpuštěné máslo a zakvrdlám. Ráda ještě přidávám Podravku nebo jiné ochuzující koření, doporučuji alespoň sůl. Tuto směs naliji do mouky a pěkně promíchám. Pozor, bude to docela řídké. Teď vezmu vymaštěnou formu s nepřilnavým povrchem a nasypu na ni polovinu dušené směsi, naliji polovinu těsta, nasypu druhou polovinu dušené směsi a naliji druhou polovinu těsta. No a dám do trouby a peču, zhruba ¾ hodiny.

         Kdo si chce vyhrát, aby koláč dobře po vyklopení vypadal, může dno formy předem ozdobit nějakou mozaikou z uzenin nebo zeleniny.

 

Nekynuté těsto:

 

400g            polohrubé mouky

300ml           mléka

4                 žloutky

½                balíčku prášku do pečiva

100g            másla, které jsme už zatím rozpustili

sníh ze 4 bílků

 

         Postup je stejný jako u předešlého typu těsta. Pokud máme v lednici více bílků, použijeme jich více a prášek do pečiva ani přidávat nemusíme.

 

         Napadá mě, že by vlastně ve finále šlo všechno smíchat a nalít do formy najednou, nevrstvit… Příště to vyzkouším.

 

Přeji dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

super

(Anna K., 19. 4. 2008 16:06)

Tak jsem tuhle dobrotu dneska upekla a musím říci, že je to opravdu pochoutka. Díky.