Slaný koláč
Slaný koláč je velice příjemná záležitost, bezva volba pro sytou studenou svačinku na výlet nebo rychlou teplou večeři. Dají se díky němu zlikvidovat z lednice zbytky zásob, které už bychom jinak nezpracovali. Kdo má rád zeleninu, vyhne se uzeninám a naopak, klidně se ale snese uzené a mrkev, záleží na každém, kdo se odhodlá k tomu koláč vyzkoušet, jaké chutě ho právě popadnou.
Takže jak na to. V jednom rendlíku dám rozpustit máslo, které pak přijde do těsta a v druhém rendlíku, větším, chystám následující. Na troše olivového oleje osmahnu na kostičky pokrájenou cibuli a pórek a po chvíli přidám také na kostičky pokrájené uzené, klobásu nebo salám, pokud nemám, tak na to vrznu mraženou směs hrách/mrkev/kukuřice, nechám podusit a nechám chladnout na pokojovou teplotu. Kdo nemá čas a opravdu kvaltuje, vykašle se na cibulku a ingredience jen pokrájí a tepelně neupravuje. Další možnou variantou jsou také vařené vejce + sýr… opravdu záleží jen na tom, co má kdo rád.
Připravené směsi by mělo být tak 200 – 250g.
Takže… směs i rozpuštěné máslo nám chladne… roztopíme troubu na 170°C a připravíme si těsto. Zase záleží na tom, co kdo má rád, buď kvasnice nebo prášek do pečiva, rychlost přípravy je zde stejná.
Kynuté těsto:
400g polohrubé mouky
300ml mléka
4 žloutky
½ kostky droždí (cca 20g)
100g másla, které jsme už zatím rozpustili
Kvasnice nechám ve vlažném oslazeném mléce s trochou mouky vzkypět, přiliji k němu zbylé mléko, žloutky a chladné rozpuštěné máslo a zakvrdlám. Ráda ještě přidávám Podravku nebo jiné ochuzující koření, doporučuji alespoň sůl. Tuto směs naliji do mouky a pěkně promíchám. Pozor, bude to docela řídké. Teď vezmu vymaštěnou formu s nepřilnavým povrchem a nasypu na ni polovinu dušené směsi, naliji polovinu těsta, nasypu druhou polovinu dušené směsi a naliji druhou polovinu těsta. No a dám do trouby a peču, zhruba ¾ hodiny.
Kdo si chce vyhrát, aby koláč dobře po vyklopení vypadal, může dno formy předem ozdobit nějakou mozaikou z uzenin nebo zeleniny.
Nekynuté těsto:
400g polohrubé mouky
300ml mléka
4 žloutky
½ balíčku prášku do pečiva
100g másla, které jsme už zatím rozpustili
sníh ze 4 bílků
Postup je stejný jako u předešlého typu těsta. Pokud máme v lednici více bílků, použijeme jich více a prášek do pečiva ani přidávat nemusíme.
Napadá mě, že by vlastně ve finále šlo všechno smíchat a nalít do formy najednou, nevrstvit… Příště to vyzkouším.
Přeji dobrou chuť.
Komentáře
Přehled komentářů
Tak jsem tuhle dobrotu dneska upekla a musím říci, že je to opravdu pochoutka. Díky.
super
(Anna K., 19. 4. 2008 16:06)