Tvarohová omeleta s jablky
Rozhodla jsem se vám napsat tip na moc príma teplou svačinku, když se děti ne a ne dočkat večeře a nebo třeba na snídani pro miláčka pro krásně probdělé noci nebo překvápko pro návštěvu… prostě receptík je senzační, chutný, rychlý a netradiční.
Pro 4 osoby:
4 středně velká jablka
250g měkkého tvarohu
4 vejce
115g hladké mouky
10PL mléka
2PL krystalového cukru
špetka soli
olej
2PL ovesných vloček
20g másla
150g bílého jogurtu nebo lipánek, pribináček atp.
brusinková nebo jiná kyselejší marmeláda
moučkový cukr na posypání
V míse promíchejte tvaroh s vejci, moukou, mlékem, cukrem a se špetkou soli na hladké těsto a to pak nechte asi 15 min. odležet než začnete smažit. Jednou se mi stalo, že jsem musela náhle odejít od vaření zpět do práce a tak jsem takto připravené těsto lupla do ledničky kde zůstalo osamoceno po několik dlouhých hodin, než jsem se jej opět ujala. Bála jsem se, že už nebude k použití, ale nic se s ním nestalo, což je príma, pokud vám strávníci nechodí domů ve stejný čas. No, ale abych se nezakecala, pokračujeme…
Mezitím tím, než se vám těsto trošíčku proleží, si oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a každé nakrájejte asi na 12 půlměsíčků. Ovesné vločky opražte na másle při střední teplotě dozlatova.
Pánev s nepřilnavým povrchem potřete olejem, rozpalte a vějířovitě na ni položte plátky jablek.
Asi po půl minutě opatrně přilijte čtvrtinu těsta a pečte do doby až okraje začnou zlátnout. Potom omeletu otočíte a pečte ještě asi 2 minuty.
Hotovou omeletu přendejte na talíř a buď hned podávejte nebo ji uschovejte v nahřáté troubě a pak stejným způsobem připravte další tři omelety.
Před podáváním přidejte jogurt, marmeládu, posypeme vločkami a moučkovým cukrem.
Moje dvojitá rada na závěr – nedávejte si ty jablečné vějířky moc k sobě, jinak se vám mezi ně dostane malé množství těsta a omeleta se vám bude při obracení rozpadat a rozhodně z uvedeného množství nezkoušejte udělat těch omelet 5 a víc.
Dobrou chuť.