Mikrovlnná trouba ano/ne
O tom, zda je či není používání mikrovlnné trouby zdraví prospěšné, se vedou mezi lidmi debaty od těch dob, co se tento kuchyňský doplněk objevil na našem trhu. Z počátku to byly debaty rušné, ale postupem času, za přispění vydavatelů různých kuchařských knih věnovaných tomuto rychlému vaření, reklamy atd. se negativní reakce utišily a myslím, že už dnes není mezi námi mnoho lidí, kteří by ji neuměli používat.
Já sama už mikrovlnku dávno nepoužívám a nelituji. Ať už si po přečtení následujících řádek budete myslet cokoli, mohu zodpovědně odpřísáhnout skutečnost, která se stala v naší rodině. Mikrovlnnou troubu jsme používali zhruba 5 let. Vařila jsem v ní celkem málo, hlavně pudink a rýži, ale používala jsem jí hlavně jako rychlý ohřívač hotových jídel, zejména pak kojeneckých lahví. Náhodou se mi pak dostalo do rukou několik článků o škodlivosti mikrovln a spolu s manželem jsme se na jejich základě rozhodli přestat tuto věc používat. Od těch dob se nemocnost našich dětí i nás dospělých snížila skoro až neuvěřitelnou měrou. Zatímco v předchozích letech děti onemocněly chřipkou či angínou několikrát do roka, po jejím odstavení jsou nemocné maximálně jednou za rok a my skoro vůbec. Pokud bych to měla vyjádřit percentuelním poměrem, pak by nemocnost naší rodiny v dobách vaření s mikrovlnnou troubou versus nemocnost po jejím vyhození, byla 90:10.
Nabízím vám velice zkrácený a upravený výňatek článku objeveného na http://www.revprirody.cz . Čtěte a posuďte sami.
Jak pracuje mikrovlnná trouba?
Vystavení vlivu mikrovlnných emisí má nepředvídatelné negativní účinky na obecný biologický prospěch lidstva. Tato skutečnost nebyla známa až do doby, kdy Rusové započali se svými pokusy. Pomocí důmyslného vybavení brzy zjistili, že lidský organizmus není schopen strávit látky a substance vznikající v mikrovlnami zpracované stravě. Zjištění, že už pouhé vystavení potravin účinkům energetického pole samo o sobě stačí k vyvolání natolik nepříznivých vedlejších účinků, vedlo nakonec až k tomu, že používání jakéhokoliv druhu mikrovlnných zařízení k úpravě potravin bylo v sovětském státě zákonem zakázáno (1976).
Mikrovlny jsou jednou z forem elektromagnetické energie. Podobně jako světelné nebo rozhlasové vlny zaujímají část elektromagnetického spektra. Ve věku moderní technologie jich využíváme k dálkovému přenosu telefonu, televizních programů a počítačových informací, ať už na zemi či prostřednictvím satelitů. Ale nejznámější jsou nám jako zdroj energie k ohřívání nebo vaření jídla.
Běžné typy mikrovlnek mají příkon asi 1000 wattů střídavého proudu. Magnetronem generované mikrovlny bombardující jídlo nutí bipolární molekuly, aby ve snaze přizpůsobit se jejich frekvenci, rotovaly milióny krát za vteřinu. „Zmítání molekul přímo uvnitř jídla vyvolá třecí teplo, které ho vaří zevnitř. Násilím vyvolané molekulární tření ovšem současně značně poškozuje strukturu všech okolních molekul; nezřídka je úplně roztrhá nebo přinejmenším značně deformuje. Děje se tak zejména u bílkovin, které získávají strukturu, která jinak není v přírodě známa. To znamená, že si naše tělo neumí poradit s jejich správným trávením.
Mikrovlny jsou nebezpečné pro přípravu kojeneckého mléka
Byla zveřejněna celá řada velmi vážně míněných výstrah, jichž si ale stěží někdo povšiml. Například v příručce Mladým rodinám, od Minnesota Extension Service Minnesotské univerzity, vydané v roce 1989, stojí:
Ačkoli mikrovlny ohřejí jídlo rychle, nelze je doporučit pro ohřívání kojeneckých lahví. Láhev se může zdát na dotyk chladná, ale tekutina uvnitř může být extrémně horká a může dětem popálit ústa a jícen. Také tvorba páry v uzavřené nádobě, jakou je dětská láhev, může způsobit výbuch. – což já jsem v té době také již věděla, dost možná, že bylo toto varování i v návodu, takže jsem nad ním mávla rukou a lahev jsem ohřívala tak, abych pak mlékem pouze zatřásla a tekutinu promícháním uvedla do správné teploty. Co však už v návodu nebylo bylo toto:
Ohřívání láhve v mikrovlnce může být příčinou nepatrných změn struktury mléka.V kojenecké směsi může dojít ke ztrátě některých vitamínů. V ohřátém mateřském mléce mohou být zničeny jisté ochranné látky. Ohřívání láhve držené v proudu horké vody z kohoutku, nebo postavené do mísy teplé vody sice vyžaduje několik minut navíc, ale je to mnohem bezpečnější.
Mikrovlnami upravená krev zabíjí
Roku 1991 byl v Oklahomě požadován zákon, týkající se nemocnic užívajících mikrovln k ohřívání krve k transfúzím. Zmíněný proces poškodil pacientku Normu Levitt, která zemřela po transfúzi krve. Ošetřovatelka totiž předehřála krevní konzervu v mikrovlnné troubě. Tato tragédie ozřejmuje, že se za „ohříváním“ mikrovlnami skrývá podstatně více, než jsme ochotni uvěřit. Krev se před transfúzemi předehřívá běžně, ale ne v mikrovlnných troubách. V případě paní Levitt pozměnily mikrovlny její složení, což ji zabilo.
Je očividné, že mikrovlnné záření kromě „ohřívání“ dělá se zahřívanými látkami ještě něco navíc. Je zcela zjevné, že lidé, kteří si připravují jídlo v mikrovlnce, polykají spolu s upravenou potravou „cosi neznámého“.
Vědecké důkazy a fakta
V porovnávací studii účinků konvenčním způsobem a v mikrovlnce připraveného jídla, zveřejněné (1992) v německém RAUM & ZEIT (obdoba časopisu Vesmír), čteme:
Základní hypotéza přírodní medicíny uvádí, že zavedení neobvyklých molekul a energií do lidského těla s největší pravděpodobností způsobí více škody než užitku.
V mikrovlnami připravené stravě jsou pozměněné molekuly i přidaná energie; obojí je v jídle vařeném způsobem užívaným už od objevu ohně nepřítomné. Mikrovlnná energie vyzařovaná sluncem a ostatními tělesy (infračervené záření) spočívá na stejnosměrném proudu. Uměle generované mikrovlny, jako v mikrovlnné troubě, jsou produktem střídavého proudu a vyvolávají až miliardu a více zvratů polarity za sekundu v každé molekule potravy, na niž narazí. Za těchto okolností je tvorba nepřirozených molekul nevyhnutelná. Bylo pozorováno, že přirozené aminokyseliny přitom vykazují izomerické změny [změny morfologického tvaru], a že jsou působením mikrovln doslova transformovány do pro organizmus jedovatých forem.
K úplně stejným násilným deformacím může dojít i přímo v těle. Pokud se přímo vystavíme záření radaru nebo jiného mikrovlnného zdroje, děje se s našimi molekulami totéž, jako s těmi v jídle mučeném v mikrovlnce.
Je tedy zřejmé, že ozáření mikrovlnami vede ke znetvoření struktury molekul v potravinách. Ozařování vytváří nové směsi s chemickými vazbami, jaké v přírodě vůbec neexistují. Tyto takzvané radiolytické směsi vznikají molekulárním rozkladem (rozpadem) jako přímý důsledek ozáření.
Kdo vynalezl mikrovlnnou troubu?
Pro podporu a urychlení pohybu vojenských operací vyvinuli mikrovlnné „Radiomissory“, první polní trouby použité za invaze do Ruska, nacisté. Možnost využívat elektronického vybavení k přípravě jídla v masovém měřítku řešila významný logistický problém v průběhu operace Barbarossa energeticky výhodným zpracováním poživatin ve značně zkrácené době.
Po válce spojenci objevili německou zprávu o lékařském výzkumu, který se zabýval vlastnostmi mikrovln. Dokumenty byly společně s několika funkčními mikrovlnkami převedeny do resortu tehdejšího Ministerstva války USA a klasifikovány jako tajné, s odkazem na „pozdější vědecký výzkum“. Několik německých mikrovlnek ukořistili i Rusové, kteří ovšem na rozdíl od Američanů ihned provedli důkladný výzkum jejich biologických účinků. Později jejich používání v Sovětském svazu zakazoval zákon a Sověti vydali mezinárodní varování o zdravotním riziku a ohrožení biologického životního prostředí „mikrovlnkami“ a obdobným vysokofrekvenčním elektronickým zařízením.
Také jiní východoevropští vědci referovali o zhoubných účincích záření mikrovln a přesně vymezili hranice použití. USA ovšem evropské oznámení o škodlivých účincích nepřijaly, a to dokonce ani poté, když EPA odhadla, že emise zdrojů rádiového a mikrovlnného záření v Americe vykazují nárůst o 15 procent ročně.
Náhledy fotografií ze složky Mikrovlny
Komentáře
Přehled komentářů
Hlavně si tam ty vole nestrkej do tý mrkvolinky kozy. A nechlastej :-DDD
Yummi yummi
(Mr. Mrkvolinka, 2. 10. 2008 0:29)Mikrovlnka je nejúžasnější vynález na zemi! Kde bychom bez ní byli? Lehké strukturální proměny v potravě se vskutku přežít dají, jediné, kde je to malinko znát je mateřské mléko, jinak, nepoznáte ani omylem, kde bylo co uvařeno. Zkuste si ale tenhle fígl. dvě sklenice s jednou vodou. dvě květiny. Jednu sklenici zmikrovlnkujete a každou květinu zalijete jednou sklenicí. Jedna by měla chcípnout. Mě se to nepovedlo, ale prý je to zaručený důkaz škodlivosti mikrovlnky. Nu hodně štěstí! Já jídlo z mrkvolinky, jíst nepřestanu, od té doby, co to jím, jsem ještě nenemocněl a že už je to nějaký pátek!
Mikrovlnka
(Keksa, 20. 8. 2008 10:05)Nesouhlasím s Vaším názorem. My doma používáme mikrovlnku a nedá se říct, že bychom byli často nemocní. Také maximálně 1 do roka nějaká ta rýma, ale to je vše a to mikrovlnku používáme docela často.
pravda
(Petr Kovář, 7. 6. 2008 22:28)Tak po přečtení tohoto článku jsem ji vzal a vyhodil.
Bakterie ničí mikrovlnka
(arachnid, 5. 5. 2007 1:33)
Američtí vědci tvrdí, že dvě minuty v mikrovlnné troubě spolehlivě zničí většinu nežádoucích bakterií. Pokusy prováděl tým vědců na Floridě. Namočili obyčejnou mycí kuchyňskou houbičku do odpadní vody s viry, prvoky, bakteriálními mikroorganismy i bakteriemi typu Escherichia coli. Pak použili běžnou mikrovlnnou troubu, aby houbičku usušili. Na zahubení všech zárodečných buněk potřebovali 4 až 10 minut, ale všechny ostatní mikroorganismy odstranili už během prvních dvou minut. Podle toho je tedy mikrovlnka účinný a přitom levný způsob sterilizace.
no vzkaz pro mistra no
(kvapník, 6. 10. 2008 20:09)